Resepi Kek Batik Oreo

Kek Batik adalah sejenis pencuci mulut di Malaysia yang tidak dibakar. Kek ini dibuat dengan mencampurkan biskut Marie yang digabungkan dengan sos coklat atau custard yang dibuat dengan telur, mentega / marjerin, susu pekat, Milo dan serbuk coklat. Kek itu dihidangkan semasa majlis khas seperti Eid al-Fitr dan Krismas.

Asal-usul kek batik ini agak tidak menentu kerana ia sama seperti kepingan landak dan kek biskut coklat Prince William terkini, walaupun dengan beberapa bahan yang berbeza. Oleh kerana Malaysia dan Brunei pernah menjadi tanah jajahan Great Britain, ia dipercayai kek telah diperkenalkan oleh British. Di Brunei, kek Batik mereka dipenuhi oleh topping warna hijau.

Bahan:

    200 gram milo
    250 gram butter
    3 sendok makan serbuk coklat
    1 kaleng kecil susu kental manis
    Biskut oreo secukupnya

Langkah-langkah :

    Sediakan panci yang dialas plastik bersih(tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari panci tanpa mencacatkannya)
    Cairkan butter dalam kuali atas dengan api yang kecil sekali,
    Setelah cair ,masukkan susu,milo sedikit demi sedikit aduk sehingga milonya hancur, merata,
    Setelah itu masukkan serbuk coklat, kemudian aduk tanpa henti sampai halus dan tidak bergerindil ,
    Setelah  pekat, mula menyusun biskut oreo di dalam panci sehingga menutupi permukaan dasar dan sendok adonan coklat ,kemudian ratakan,
    Susun lagi biskut oreo dan lapiskan dengan adonan coklat.
    Ulangi langkah 4 dan 5 sehingga adonan habis
    Biarkan dingin dan masukkan ke dalam kulkas semalaman ,
    Potong dan kek batik oreo siap untuk dihidangkan.

Translate